X

Wij gebruiken cookies en andere technologie├źn om het verkeer te analyseren en je ervaring te optimaliseren. Lees ons privacy statement voor meer informatie.

Accepteren Privacy statement

Verkopers en energielabel

Sinds 2015 heeft elke woning in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Het label varieert van A (heel energiezuinig) tot G (heel onzuinig).

Het nieuwe energielabel, hoe werkt dat?

Per 1 januari 2021 is er het een en ander gewijzigd rondom het energielabel. Waar u dit voorheen voor een klein bedrag online kon regelen moet u nu verplicht een afspraak maken met een vakbekwaam energieadviseur. Deze deskundige komt bij u thuis en neemt de hele woning op. Hij of zij berekent precies hoeveel energie er nodig is voor het genereren van warm water, de verwarming, ventilatie en koeling. Op basis daarvan wordt vervolgens een definitief energielabel vastgesteld en geregistreerd.

In 4 stappen het definitieve energielabel aanvragen

Wanneer u van plan bent uw woning te verkopen dan is het verstandig om op tijd een energielabel te regelen. Op dit moment kan het namelijk even duren voordat er een energieadviseur bij u thuis langs kan komen.

 1. Zoek een energieadviseur
  Allereerst moet u een vakbekwaam energieadviseur zoeken. Deze kan u zoeken via de website Centraal Register Techniek. Een partij waar wij zelf regelmatig mee samenwerken is PerfectKeur.
 2. Afspraak bij u thuis
  De adviseur komt thuis bij u langs om de woning helemaal op te nemen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het soort glas, de mate van isolatie, het type verwarming, het ventilatiesysteem en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig is. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur. Het is handig als u van tevoren al documenten zoals bouwtekeningen, bestek of facturen van duurzame investeringen hebt klaarliggen.
 3. Registratie van het energielabel
  Op basis van alle gegevens berekent de adviseur hoeveel energie er benodigd is voor het verwarmen, koelen en ventileren van uw woning, en voor het genereren van warm water. Daarbij wordt ook gekeken hoeveel van deze benodigde energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens registreert de energieadviseur het energielabel in de EP-online database.
 4. Inzicht in jouw woninglabel
  Nadat het label is geregistreerd ontvangt u een PDF-document van het energielabel. In dit document vind u alle kenmerken van de woning inclusief een opsomming met concrete verbetermogelijkheden. Het label is 10 jaar geldig.

De kosten van het energielabel

Het aanvragen van het vernieuwde energielabel is een stukje duurder geworden. Dat komt omdat er nu een deskundige bij u thuis komt waardoor het meer tijd in beslag neemt. Perfectkeur rekent €299,00 inclusief BTW voor een energielabel voor woningen tot 500 m3 inhoud.

Meer informatie kunt u ook vinden op https://www.energielabelprijzen.nl/.

Voorlopig energielabel niet voldoende

Alle woningeigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid via een brief een voorlopig energielabel gekregen. U kunt het voorlopige energielabel van uw woning checken op: Zoek je energielabel.

Dit voorlopige energielabel is bedoeld om huiseigenaren bekend te maken met het energielabel en om te stimuleren om een definitief energielabel aan te vragen. Voor het bepalen van het voorlopige energielabel van uw huis is gebruikgemaakt van verschillende openbare gegevens, zoals het type en het bouwjaar van de woning, en van onderzoeksgegevens over de energiezuinigheid van vergelijkbare woningen.

Het voorlopige energielabel is een schatting en is niet rechtsgeldig. Huiseigenaren (of ander vastgoed) zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning (of ander vastgoed) een (definitief) energielabel aan de koper of huurder te geven. Eveneens is het verplicht om vanaf 01 januari 2022 een geldig energielabel te vermelden in de advertentie waarin een woning (of ander vastgoed) te koop of te huur wordt aangeboden.

Een indicatie van het energielabel van je woning

Wil u op een makkelijke manier een indicatie krijgen van het energielabel van uw woning, ga dan naar www.verbeterjehuis.nl en vul daar uw woninggegevens in. Behalve een indicatie van het energielabel, laat Verbeterjehuis.nl ook zien hoe het energielabel verbetert als er energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd, zoals isolatie.

Let op! Verbeterjehuis.nl geeft een inschatting van het energielabel van uw woning, u kunt daaraan geen rechten ontlenen. Deze indicatie vervangt een rechtsgeldig energielabel niet. Dat geldt ook voor andere modules op het internet die een schatting geven van een energielabel.

Geldigheidsduur energielabel

Energielabels die vóór 2015 zijn opgesteld zijn blijven, evenals het nieuwe energielabel, 10 jaar geldig (vanaf opnamedatum). Dit betekent dat hetzelfde energielabel gedurende 10 jaar kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is.

Klachten over het aanvragen van een energielabel

Bent u niet tevreden met de aanvraag van het energielabel of de handelswijze van de erkend deskundige? Probeer uw klacht eerst met de erkend deskundige op te lossen. Levert dit niets op, dan kan u uw klacht voorleggen aan de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken.

Meer informatie?
Bericht:
E-mail nieuwsbrief
Gratis waardebepaling
Delen
Social media
Regelmatig verschijnen we op social media met nieuwe objecten en interessant nieuws.
Contact
Vestiging Tiel
Prinses Beatrixlaan 21
4001 AG Tiel
Telefoon: 0344 - 622220
Vestiging Geldermalsen
Kostverlorenkade 2
4191 CH Geldermalsen
Telefoon: 0344 - 622220
Website door InterXL