X

Wij gebruiken cookies en andere technologieën om het verkeer te analyseren en je ervaring te optimaliseren. Lees ons privacy statement voor meer informatie.

Accepteren Privacy statement

Verkopers en energielabel

Sinds 2015 heeft elke woning in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Het label varieert van A (heel energiezuinig) tot G (heel onzuinig).

Bent u van plan om uw huis te verkopen? Dan moet u verplicht een energielabel kunnen laten zien. Daarnaast moet u het label ook overhandigen aan de nieuwe eigenaar bij de woningoverdracht. Is er op moment van overdracht geen label aanwezig? Dan riskeert u een boete van € 435,00.

Het nieuwe energielabel, hoe werkt dat?

Per 1 januari 2021 is er het een en ander gewijzigd rondom het energielabel. Waar u dit voorheen voor een klein bedrag online kon regelen moet u nu verplicht een afspraak maken met een vakbekwaam energieadviseur. Deze deskundige komt bij u thuis en neemt de hele woning op. Hij of zij berekent precies hoeveel energie er nodig is voor het genereren van warm water, de verwarming, ventilatie en koeling. Op basis daarvan wordt vervolgens een definitief energielabel vastgesteld en geregistreerd.

In 4 stappen het definitieve energielabel aanvragen

Wanneer u van plan bent uw woning te verkopen dan is het verstandig om op tijd een energielabel te regelen. Op dit moment kan het namelijk even duren voordat er een energieadviseur bij u thuis langs kan komen. Er kan namelijk een wachttijd zijn voordat er een energiedeskundige bij u thuis kan komen. Uw woning kan ook niet meer worden aangemeld op Funda wanneer er geen definitief energielabel aanwezig is.

  1. Zoek een energieadviseur
    Allereerst zoekt u een vakbekwaam energieadviseur. Partijen waar wij zelf regelmatig mee samenwerken zijn Grip op Wonen, Woningadvies Nederland en PerfectKeur.
  2. Afspraak bij u thuis
    De adviseur komt thuis bij u langs om de woning helemaal op te nemen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het soort glas, de mate van isolatie, het type verwarming, het ventilatiesysteem en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig is. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur. Het is handig als u van tevoren al documenten zoals bouwtekeningen, bestek of facturen van duurzame investeringen hebt klaarliggen.
  3. Registratie van het energielabel
    Op basis van alle gegevens berekent de adviseur hoeveel energie er benodigd is voor het verwarmen, koelen en ventileren van uw woning, en voor het genereren van warm water. Daarbij wordt ook gekeken hoeveel van deze benodigde energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens registreert de energieadviseur het energielabel in de EP-online database.
  4. Inzicht in uw woninglabel
    Nadat het label is geregistreerd ontvangt u een PDF-document van het energielabel. In dit document vindt u alle kenmerken van de woning inclusief een opsomming met concrete verbetermogelijkheden. Het label is 10 jaar geldig.

De kosten van het energielabel

Het aanvragen van het vernieuwde energielabel is een stukje duurder geworden. Dat komt omdat er nu een deskundige bij u langs komt waardoor het meer tijd in beslag neemt. De kosten voor het aanvragen van het energielabel liggen momenteel gemiddeld vanaf € 370,00. Voor de exacte kosten verwijzen wij u naar de betreffende aanbieder.

Voorlopig energielabel niet voldoende

Alle woningeigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid via een brief een voorlopig energielabel gekregen. U kunt het voorlopige energielabel van uw woning checken op: Zoek je energielabel.

Dit voorlopige energielabel is bedoeld om huiseigenaren bekend te maken met het energielabel en om te stimuleren om een definitief energielabel aan te vragen. Voor het bepalen van het voorlopige energielabel van uw huis is gebruikgemaakt van verschillende openbare gegevens, zoals het type en het bouwjaar van de woning, en van onderzoeksgegevens over de energiezuinigheid van vergelijkbare woningen.

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het voorlopig energielabel is niet rechtsgeldig. Voor de overdracht van uw woning, bij verkoop of verhuur, dient u dan ook een definitief label te overhandigen. Gaat u uw woning niet verkopen of opnieuw verhuren, dan hoeft u het voorlopige energielabel niet definitief te maken (maar het mag wel).

Een indicatie van het energielabel van je woning

Wil u op een makkelijke manier een indicatie krijgen van het energielabel van uw woning, ga dan naar www.verbeterjehuis.nl en vul daar uw woninggegevens in. Behalve een indicatie van het energielabel, laat Verbeterjehuis.nl ook zien hoe het energielabel verbetert als er energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd, zoals isolatie. Let op! Verbeterjehuis.nl geeft een inschatting van het energielabel van uw woning, u kunt daaraan geen rechten ontlenen. Deze indicatie vervangt een rechtsgeldig energielabel niet. Dat geldt ook voor andere modules op het internet die een schatting geven van een energielabel.

Geldigheidsduur energielabel

Energielabels die vóór 2015 zijn opgesteld zijn blijven, evenals het nieuwe energielabel, 10 jaar geldig (vanaf opnamedatum). Dit betekent dat hetzelfde energielabel gedurende 10 jaar kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is.

Klachten over het aanvragen van een energielabel

Bent u niet tevreden met de aanvraag van het energielabel of de handelswijze van de erkend deskundige? Probeer uw klacht eerst met de erkend deskundige op te lossen. Levert dit niets op, dan kan u uw klacht voorleggen aan de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken.

Meer informatie?
Bericht:
E-mail nieuwsbrief
Gratis waardebepaling
Delen
Social media
Regelmatig verschijnen we op social media met nieuwe objecten en interessant nieuws.
Contact
Vestiging Tiel
Prinses Beatrixlaan 21
4001 AG Tiel
Telefoon: 0344 - 622220
Website door InterXL